A sorozatunk első részében arról írtunk, hogy hol kell kezdeni a takarítást. Arra is kitértünk, hogy milyen fontos a megfelelő eszközök (pl. stabil és megbízható létra vagy állvány) beszerzése, hiszen ez nem csak a hatékonyabbá, de biztonságosabbá is teszi a munkát. Most nézzük meg, hogy milyen módszerekkel takaríthatunk, melyiket milyen felületen és milyen gyakorisággal érdemes alkalmazni!

Száraz takarítás, azaz portalanítás

Mindenféle kosz eltakarítását portalanítással érdemes kezdeni. A leghatékonyabb, ha porszívót használunk. Még a magasabb pontokat is könnyedén elérhetjük, ha létrát vagy fellépőt használunk, emellett megkönnyíti a munkát, ha a porszívónk vállra akasztható.

Vannak persze olyan helyek, ahol a porszívó nem használható, ilyenkor a portalanítást ronggyal vagy tollseprűvel (illetve ma már inkább műszálas magic moppal) végezhetjük. Ha rongíot használunk, - mivel a kezünk hossza véges -, elengedhetetlen különféle fellépők, állványok, létrák alkalmazása.

Egyre elterjedtebbek a mikroszálas anyagokból készült portörlő kendők, mopok és kefék. A mikroszál előnye az, hogy sokkal nagyobb a felülete mint más textíliáké (hiszen mikroszkopikus méretű szálakból áll össze), így nagyobb felületen ér a tisztítandó felülethez, hatékonyabban tisztít és nagyobb mennyiségű port is képes magában tartani.

A portalanítás során nagyon fontos, hogy óvjuk az adott felület épségét. Emiatt első körben puhább ronggyal, lazább mozdulatokkal töröljünk, majd még további két-három alkalommal ismételjük a portörlést, ha szükséges, nagyobb dörzshatású eszközökkel. Ehhez nagyon fontos, hogy az adott felülethez kényelmesen hozzáférjünk, így például a szekrény tetejét a megfelelő méretű létráról érdemes letörölni.

A mopokban az a jó, hogy hosszú teleszkópos nyelükkel kiváltható bizonyos esetekben a létra használata, továbbá gyakori, hogy körbeforgatható, hajlítható fejjel rendelkeznek, így a nehezen megközelíthető, más módon szinte takaríthatatlan helyeket is könnyedén megtisztíthatjuk velük. A laza szerkezetű, finom, hajlékony szálakból álló moppal akár úgy is letörölgethetjük a polcokat, hogy nem pakolunk le róluk, és hatékonyan leportalaníthatjuk a furcsa formájú, lyukacsos felületi struktúrájú tárgyakat vagy éppen könyveket is.

A portörlő kefék olyan helyekre alkalmasak, amelyek recés vagy rücskös felülete megköti a port. Kiválóan használhatóak kezeletlen fa felületekhez, szobrokhoz, vagy éppen textil borítású bútorokhoz is. A speciális portörlési feladatokhoz találhatunk speciális eszközöket is, mint például a radiátorok takarítására kifejlesztett portörlő kefék.

Ne feledkezzünk meg azokról a kiegészítő eszközökről, amelyekkel megkönnyíthetjük a munkánkat, mint például a létrára akasztható vödrök és kosarak, amelyekben többféle portalanító eszközt tárolhatunk és használhatunk anélkül, hogy le kellene mászni a földre.

A portörlés egymagában csak olyan helyeken elég, ahol a por nem keveredik más szennyeződéssel, és így nem tapad le az adott felülethez. Ahol nedves vagy zsíros felületi szennyeződés is van, már nedvesség szükséges a kosz leoldásához is, így jöhet a lemosás.

Folytatjuk a nedves takarítással!