Az optimális páratartalom az ember közérzete és egészsége szempontjából rendkívül fontos. De nem csak nekünk, épülő vagy átalakítás alatt álló otthonunknak is megfelelő páratartalomra van szüksége. Bemutatunk néhány párátlanító készüléket, melyek segítségével biztosítható a megfelelő környezet a munkálatok ideje alatt is.

Ahhoz, hogy az építési munkálatok és a páratartalom viszonyáról beszélhessünk, először is meg kell ismerkednünk az építési nedvesség fogalmával. A fogalom olyan nedvességforrásokat takar, amelyek nem az épület üzemeltetése, hanem építése vagy felújítása során jutnak a szerkezeti elemekbe illetve a légtérbe. Ez lehet az építőanyagba zárt nedvesség, az építési technológiák során felhasznált víz jelenléte, továbbá az építkezés és felújítás során az épület légterébe illetve szerkezetébe bejutó víz (pl. tető vagy nyílászárók, illetve megfelelő takarás hiánya miatt).

Az építési munkálatok nagy része (falazás, vakolás, glettelés, falfestés, betonozás, csemperagasztás, padlóburkolás, tapétázás stb.) nedves alap- illetve segédanyagok felhasználásával történik. A munka befejeztével a nedves anyagok száradásnak indulnak, illetve a különféle épületszerkezeti és burkoló elemek között nedvességvándorlás indul meg. Idővel az építőanyagok belső nedvességtartalma kiegyenlítődik és megállapodik egy állandó értéken. A megfigyelések szerint egy újonnan épült házban kb. egy év, amíg az építéshez felhasznált nedvesség eloszlik, és a felesleg eltávozik. Ez az érték azonban javítható ipari vagy professzionális párátlanító gépek alkalmazásával. Az adszorpciós párátlanító gépek között találunk olyanokat is, amelyek képesek a magukba szívott párát a kültérbe vezetni, így nincs szükség a tartály ürítgetésére, felszívó anyag használatára sem.

Amennyiben a frissen felhúzott épület illetve a felújított lakás nem kap lehetőséget a kellő kiszáradásra és szellőzésre, túl párás maradhat a levegő, ami felszíni és belső penészedést okozhat. Érdemes ezt megelőzni a levegő páratartalmának állandó nyomon követésével, párátlanító gépek használatával.

Az építési felújítási munkák ideális körülményei

Minden építési és felújítási munka során, amely nedves alapanyagok felhasználásával történik, ügyelni kell arra, hogy ne száradjon ki túl hamar, ugyanakkor ne maradjon túl sokáig nedves sem, és persze a fagyást is meg kell gátolni. Ezért az ilyen jellegű munkálatok ideális ideje a késő tavasz (április-május) és a kora ősz (szeptember) közötti időszak. Természetesen előállhatnak olyan helyzetek is, amikor nem ideális körülmények között kell dolgozni, ezeknél a munkáknál azonban törekedni kell arra, hogy mesterségesen idézzük elő a szükséges paramétereket. Ezekben az esetekben szükség lehet fűtésre, szellőztetésre (pl. ventilátorral), a levegő páratartalmának csökkentésére, amit párátlanító géppel  lehet megoldani. Az adszorpciós párátlanító gépek 0 °C körüli hőmérsékletben is képesek elvégezni a munkájukat, egyes ipari párátlanító berendezésekben pedig automata fagymentesítő funkciót is találunk.