A hőlégfúvók olyan ipai berendezések, amelyek a meleg levegőt állítható nyomással képesek a kívánt helyiségbe vagy a megmunkálandó felületre engedni. A hőlégfúvóknak a méretüktől és teljesítményüktől függően számos célja és feladata lehet a ház körül. Nézzük, milyen fajtái vannak és mire is jók a hőlégfúvók!

Hőlégfúvó pisztoly, avagy hőpisztoly

A kisebb méretű, hajszárítóra emlékeztető hőlégfúvók általában elektromos árammal állítják elő a meleget. Kisebb volumenű vagy precízebb iparosmunkákhoz használják őket, mint a festék, lakk, ragasztó szárítása, műanyagok alakítása, csövek hajlítása, fólia zsugorításra, beragadt csavar kilazítása.

Mivel a kézi hőlégfúvó 50 és 600 °C fok közötti hőmérsékletű levegő előállítására képes, így a használatakor nagyon kell vigyázni, hogy ne okozzunk kárt a munkadarabban vagy sérülést saját magunkon. Nagyon fontos, hogy a hőlégfúvó használatához munkavédelmi kesztyűt alkalmazzunk! Érdemes a megmunkálandó felület egy kisebb darabján próbát tenni, hogy megismerjük az anyag viselkedését és csak utána folytatni a munkát. Például a festék, ha túlmelegítjük, a felhólyagzás helyett ráég a felületre, és csak csiszolással tudjuk majd eltávolítani. Ha üvegfelület mellett kell dolgoznunk, nagyon kell vigyázni, hogy a hőlégfúvóból kiáramló forró levegő ne érintkezzen az üveggel, mert elrepesztheti.

A pisztoly hője a legtöbb típusnál fokozatmentesen állítható, a kibocsájtott levegő hőmérsékleti tartománya a felvett teljesítménytől függ (általában 1000 és 2000 W). Vannak  olyan kézi hőlégfúvók, amelyeknél a fújás ereje is változtatható.

Nagy méretű hőlégfúvók

A nagyobb méretű, azaz nem kézi hőlégfúvók feladata általában a fűtés, de ezen belül számos konkrét cél merülhet fel. Sok esetben nyaralók vagy ritkábban fűtött helyiségek temperálása, esetleg olyan épületek melegítése lehet a cél, ahol nincs másmilyen fűtés beszerelve (pl. istálló). Előfordulhat olyan helyzet is, hogy meglévő fűtés mellé, kiegészítő, átmeneti vagy „vészhelyzeti” fűtésnek vetjük be a hőlégfúvót.

A nagy teljesítményű hőlégfúvó kiválóan alkalmas arra, hogy addig fűtsünk vele egy helyiséget, amíg az alap fűtési rendszer „be nem áll” és át nem melegíti a ház szerkezetét, hiszen csak ez után válik a működése érezhetővé a beltéri levegő felmelegítése révén.

Vészhelyzetekben – például áramszünet esetén egy elektromosan fűtött házban – igazi mentsvárként szolgálhat egy földgázzal működő vagy fatüzelésű hőlégfúvó.

A hőlégfúvó nagyon hasznos lehet azokban az esetekben, amikor nem ideális körülmények között végzünk építési vagy felújítási munkálatokat. Ha a levegő váratlanul lehűl vagy sok a csapadék, a munkaanyagok száradási ideje megnő, és ez nem csak a munkálatok idejét nyújtja meg, de a minőség rovására is mehet. Ennek megfelelően a hőlégfúvó jó szolgálatot tehet falazás, falfestés, tapétázás során a helyiség levegőjének felmelegítésével, szárításával.

A nagy méretű hőlégfúvó hasznos segítséget nyújthat nagy méretű fagyások kioldásához, és beázások kiszárításához (pl. egy csőtörés megjavítása után).

Természetesen a nagy méretű hőlégfúvók esetében is állítható a kiáramló levegő hőmérséklete és nyomása, sőt vannak hőérzékelős, időzáras típusok is.

A meleg levegő termeléséhez felhasznált alapanyagot tekintve a hőlégfúvók lehetnek elektromosak (ezen belül infra is), gázzal, gázolajjal, fával működtethetőek. Egyes típusokhoz beltérben kémény kialakítása szükséges, hogy az égéssel termelődő mérgező anyagokat biztonsággal eltávolíthassuk. Más típusok ugyan kémény nélkül is használhatóak (hasonlóan pl. a szieszta-kályhához), de ebben az esetben is ügyelni kell arra, hogy csak nagy légtérben alkalmazzuk őket és gyakran szellőztessünk. Kizárólag az elektromos hőlégfúvók esetében nincs szükség ilyen óvintézkedésekre, ezeknél viszont a kültéri alkalmazást kell feltételekhez kötni.

Az elektromos hőlégfúvók viszonylag kis helyiségek melegítésére alkalmasak. A közvélekedéssel ellentétben nem túlságosan magas hőmérsékletű levegőt fújnak ki (40°C körül), viszont nagy sebességgel, így hamar képesek átmelegíteni a helyiséget. A gázzal működő hőlégfúvók ezzel ellentétben gyorsan, igen magas hőmérsékletet állítanak elő. Ha palackról működtetjük, oda kell figyelni, mert a rendkívül gyors gázfogyasztás fagyást eredményezhet a gázpalack csapjánál vagy a reduktornál, ami balesetveszélyes. Ez ún. ikresítő beiktatásával megelőzhető, ez lehetővé teszi, hogy egyszerre több palackból „táplálkozzon” a hőlégfúvó.

A gázolajos hőlégfúvók még nagyobb teljesítményre képesek, és gázos társaikhoz hasonlóan elhasználják a beltéri oxigént. Emiatt gyakori, hogy szabad téren működtetik a berendezést, és csak a meleg levegőt vezetik a beltérbe légtechnikai cső alkalmazásával. Ha beltérben alkalmazzuk ezt a típust, lehetőség van arra, hogy az égésterméket kéménycsövön vezessük ki.