Minden háztartásban szükség van létrára, hogy elérjük a magasabb bútorokat, a szekrény tetején elhelyezett tárgyakat, a felújításnál pedig legyőzzük a magasságból adódó akadályokat. Nem beszélve a ház körüli munkákról, vagy a kerti teendőkről. Létrák nélkül - nyugodtan kimondhatjuk – életképtelen egy háztartás. Gyakran nem is csak egyfélére van szükség, hiszen ez attól is függ, hogy társasházban, egy- vagy kétszintes családi házban lakunk, és a kertben vannak-e olyan magas fák, amelyek gondozást igényelnek. Összeállításunkban segítünk a háztartásban használatos legalapvetőbb létratípusok között eligazodni: melyiknek hol lehet a legnagyobb hasznát venni.

Fellépők

A fellépők a hétköznapokban a legpraktikusabb eszközök ebben a kategóriában. Egy- vagy kétlépcsős kivitelben, széles és biztonságos dobogóval készülnek. Előnyük, hogy kis helyet foglalnak el, súlyuk könnyű, egy pillanat alatt elő lehet kapni, ha szükség van rájuk.

Elérhetjük velük a konyha, a ruhásszekrény legfelső polcát, de irodákban is nagyon hasznosak. Mindenképpen megéri beszerezni egyet, és inkább erre állni, mint egy kevésbé stabil székre, amelyet egyébként sem erre terveztek. A Krause Monto Treppy fellépőpéldául megfelelő erre a célra.

Egy oldalon járható állólétra

Nélkülözhetetlen és univerzális típus a háztartásban. Ablaktisztításhoz, izzócseréhez, magasban lévő tárgyak, bútorok eléréséhez, házilag végzett szobafestéshez, és még sorolhatnánk. Ezek a típusok csúszásmentes lépcsőfokokkal, stabil, szintén csúszásmentes lábakkal készülnek. Asztalra, székre állni, ezeket egymásra pakolni komoly balesetveszélyt jelent. A könnyű, dobogóval ellátott létrákkal a munkavégzés is könnyebb lesz.

Javaslatunk, hogy első használat előtt figyeljük meg, milyen magasan helyezkedik el az első lépcsőfok, mert ha más fellépő magassághoz szoktunk, könnyen bokasérülést lehet a vége. Ha létrát vásárolunk, kérjük meg az eladót, mutassa be, mennyire biztonságos, amit venni akarunk. Ha például  4 lépcsős Krause Monto Solidy Lépcsőfokos Állólétáta választjuk, biztosan jól járunk. Ez a termék ugyanis nem csak az alapvető igényeket elégíti ki, de biztonságos kapaszkodóval és vödörtartóval is el van látva.

Támasztólétrák

Kertes házban elkerülhetetlen a támasztólétra beszerzése. Ezek egy oldalon járható, egyenletes, kemény felületre biztonságosan támasztható eszközök. Számosmunkánál használhatjuk, mint például ereszcsatorna tisztítása és javítása, falfelület kisebb javítása, kúszó növények visszavágása, kültéri izzócsere, padlástér megközelítése gazdasági épületeken, tetőjavítás, gyümölcsszedés, gallyazás. De nem csak a magasban tudjuk használni, hanem mély, ásott gödörbe való lejutáshoz is. Ezekhez a munkákhoz például a 12 fokos Krause Monto Sibilo Támasztólétra is tökéletesen alkalmas.

A támasztólétra akkor jó, ha csúszásbiztos talppal és lépcsőfokokkal rendelkezik. A könnyű alumíniumlétra nem korhad el, és nem kell attól félni, hogy a lépcsőfokok egy váratlan pillanatban eltörnek. Ennek ellenére tavasszal ezeket is érdemes ellenőrizni.

A legalapvetőbb létrák beszerzése mellett, nagyobb házaknál, vagy ha a felújításokat házilag végzik, speciális eszközöket is érdemes beszerezni, ilyen például a többcélú, többfunkciós létrák.