Ahhoz, hogy kiválasszuk a számunkra legmegfelelőbb létrát, először azt kell tisztázni pontosan mire akarjuk használni. Például otthoni barkácsoláshoz, hosszabb felújítási munkákhoz, vagy esetleg profik számára, napi több órás munkához. Most bemutatjuk profi és hétköznapi létráinkat, hogy megkönnyítsük a döntést.

Csuklós létrák

A kategóriában belül vannak ipari, félprofi, és háztartási célra használható létrák. Ezeken belül pedig 2X6 illetve 2X8 fokos Krause létrák, univerzálisak, vagy teleszkóposok, akár szárhosszabbítóval. Nagyjából 1,5 illetve 3,5 méteres magasak, leginkább szerelési munkákhoz. Kicsi a súlyuk, nagy biztonsággal használhatóak, nagyfokú stabilitással bírnak. Kezelésük gyors és kényelmes, akár egy kézzel működtethető a mozgató elem. A létra el van látva széles kereszttartó csúszásmentes lábdugókkal. Nagy előnyük, hogy kis helyen elférnek és hosszú az élettartamuk.

Fa létrák

Az ipari fa létrák lehetnek két oldalon járhatóak vagy lépcsőfokosak.

Két oldalon járható fa létrák

Nagyjából 0,5 illetve 3 méter között használhatóak. A kategórián belül vannak robosztusabbak, ezek mindenféle tevékenységhez használhatóak pl. A Krause Stabilo fa létrák. Biztonságos, mert szétcsúszást megelőző láncokkal látták el, szállítás közben biztosító horgokkal rögzíthető. Kiváló minőségű, csomómentes fából készülnek, ami még környezetbarát is. Választhatunk fa létrából 2X3 és 2X8 fokos közötti magasságot.

A lépcsőfokos fa létrák

Hosszabb idejű munkák elvégzéshez jó választás, kényelmesen lehet rajtuk állni, mivel 80 mm széles lépcsői vannak. Stabil, masszív, több ponton acélpántokkal van ellátva. Időjárásálló hevederek biztosítják, hogy ne tudjon szétcsúszni. Ez is kiváló minőségű fából készül, csomómentes, szállításkor jól rögzíthető. 2X3 illetve 2X8 lépcső közötti változatokban kapható.

Polclétrák

Leginkább ipari használatba javasolhatóak, nagyjából 0,7 illetve 4 méteres magasság között.

Beakasztható lépcsőfokos polclétrák

3 mm vastag csőből készülnek, és sínszerkezetekre akaszthatóak kampóval. El vannak látva 2 olyan koronggal is, amelyek segítik, hogy kis helyen lehessen tárolni. A Krause Stabilo beakasztható lépcsőfokos polclétrához oldalkorlát is rendelhető, porszórt RAL színárnyalatban is létezik.

Polclétra cső vezetősínnel

A cső sínrendszerhez használható integrált futószerkezettel vannak ellátva. Kényelmes és biztonságos, mert 80 mm szélesek a lépcsői. Önfékező kerekei vannak, így a mozgatás egyszerű. 21° a dőlés szöge, így keskenyebb helyeken is jól használható. Oldalkorlát és kapaszkodó rendelhető hozzá.

Polclétra T vezetősínnel

6-13 fokos változatban kaphatóak, T-sínrendszerhez használható futószerkezettel vannak ellátva. Nincs szükség a vezetősínek megfúrására, a szorítókötések miatt. Ez is kényelmes és biztonságos, vannak önfékező kerekei. Ehhez is rendelhető oldalkorlát és kapaszkodó.

Elfordítható lépcsőfokos polclétra

Szintén 6-13 fokos verziókban kapható, átfordítható sínrendszerhez használható. A létra felső végén két fékezhető, siklócsapágyas kerék található, és az alsó kerekek is önfékezőek. A folyosó maximális szélessége 1,60 méter.

Szakipari létrák

Ezen belül több típus van pl. tetőlétra, kéményseprő alumínium létra, kétoldalon járható műanyag létra, műanyag támasztólétra, műanyag tolólétra, lépcsőfokos műanyag állólétra, ablaktisztító létra.

Tetőlétra

A tetőn végzett szerelési munkához javasolt, van alumínium, fa vagy alu/fa kombináció, mindegyik vízálló, és stabil. Rögzítőkampóval rögzíthető.

Kéményseprő létra

Az alumíniumból készült akár tartósan is a tetőn maradhat, minden tetőn jól alkalmazható, hevederrel meghosszabítható.

Műanyag támasztólétra

Üvegszál erősítésű műanyagszárakkal, kétoldalú bordázott alumínium fokokkal. Előnye, hogy nagyon szilárd.

Műanyag tolólétra

Stabil fém vezetősínekkel, alumínium fokokkal, húzókötéllel, fokonként kézzel állítható. 2X8 illetve 2X20 fokos közötti méretekben megtalálhatóak.

Kétoldalon járható műanyag létra

Nagyon stabil a keskeny felépítés miatt, masszív és hosszú életű csavarozott csuklópántokkal van ellátva.

Támasztólétrák

A kategórián belül vannak ipari, félprofi és háztartási létrák.

Ipari használatra

Alkalmazhatóak a lépcsőfokos támasztólétrák, amik csúszáselleni védelemmel vannak ellátva, így nagyon biztonságos. 6-18 fokos változatban is elérhetőek, így 1-6 méter között használható. Kényelmes a fel-, és lelépés, hosszú élettartamú.

A kétrészes húzóköteles létrák

12-24 fokos változatban is léteznek, amivel akár 7,7 méterig is biztonságos a munkavégzés. A kötél nem szennyeződik el, az alumínium vezetőprofilok miatt nagyon stabilak. Automatikus reteszelődő rögzítőkampók és a csúszásmentesség miatt nagyon biztonságosak.

Háromrészes húzóköteles létrák

A magasságállítás két húzókötéllel történik, a középső és a felső rész fokonként állítható. Egyszerű kihúzhatóság érdekében fali vezetőgörgőkkel van ellátva.

A háztartási használatra

A remek Krause Corda alumínium létrák 1,5-3 méter magasságig jól alkalmazhatóak, 150 kg súlyig terhelhetők, nagyon stabil, hosszú élettartamú. Csekély súlya miatt könnyen szállítható, a lakáson belül könnyen arrébb rakható.

Állólétrák

Vannak egy illetve kétoldalt járható alumínium létrák, ipari, félprofi kategóriában.

Egy oldalon járható állólétrákból ipari használatra jól használható a gurítható és a lépcsőfokos állólétrák. Utóbbi elérhető nagy dobogóval és kapaszkodóval is. Nagy előnye, hogy magas kapaszkodókerete miatt biztonságos, praktikus, mert van rácsavarozható szerszámtartó és vödörtartó. Stabil csavarokkal van rögzítve, csúszásbiztos, robosztus, professzionális. Megakadályozza az ujjak becsípődését egy biztonsági záródugó, a hevederek időjárásállóak. A gurítható egyoldalú állólétrák a négy integrált keréknek köszönhetően könnyen és gyorsan mozgathatóak. Ez is szerszámtartóval van ellátva, a merevítők miatt húzásra és nyomásra is jól terhelhető.

Két oldalon járható állólétrák is vagy guríthatóak, vagy lépcsőfokosak, 2X3 illetve 2X6 fok közötti méretekben létezik. Könnyű, bármilyen barkácsoláshoz, felújítási munkához jó választás. Több helyen szegecselve vannak, így nagyon stabilak és biztonságosak, csúszásmentesek, padlókímélő lábbakkal vannak ellátva. A gurítható változatnak 4 behúzható rugózott kereke van, húzásra is nyomásra is jól terhelhető.

Több és sokcélú létrák

Ezek is iparifélprofi és háztartási kategóriákba sorolhatóak.

A félprofi Krause Monto Dubilo Többcélú létra, álló-, támasztó, és tolólétraként is használható. Nagyon biztonságos, időtálló, hosszantartó, csúszásbiztos, a szállítását önzáró reteszelőkampók segítik.

háztartási Krause Corda többcélú, illetve sokcélú létrák sok méretben elérhetőek, egyszerre használhatóak álló-, támasztó-, tolólétraként. Stabil acél vezetők teszik könnyebbé kényelmes kinyitását. Biztonságos a le-, feljárás, a széles támasztó miatt rendkívül stabil.