Lakásaink levegőjének minősége szoros összefüggést mutat a téli felső légúti betegségek, illetve egész évben az asztma kialakulásával. Ennek köszönhető, hogy egyre szélesebb körben terjed a lakások levegőminőségét nagy arányban javító párátlanító gépek használata.

Mitől függ a lakás levegőjének minősége?

A legtöbbször akkor kerül sor szellőztetésre, ha a benti levegőt elhasználtnak érezzük. Ha nagy társasággal vagyunk egy légtérben, esetleg intenzívebb mozgást végeztünk, a levegő gyorsan elhasználódik, azaz csökken benne az oxigén, és nő benne a kilélegzett szén-dioxid aránya.

A levegőminőséget befolyásolhatják a különféle lakáson belüli kipárolgások, amelyek lehetnek természetesek (pl. izzadás, erjedés, rothadás) vagy mesterségesek (alkalmazott tisztító vagy tisztálkodó szerek, illatosítók stb.).

Észrevétlenül befolyásolják a levegő minőségét a túl magas páratartalom okozta problémák. A falon/üvegen lecsapódó páratartalom, a textíliákba beköltöző nedvesség, a poshadás és a penészedés igazán kellemetlen szagot csak akkor bocsájt ki, ha már igen nagy arányú, ugyanakkor már kis mérték mellett is sok ártalmas anyagot juttat a levegőbe. A kifejezetten vizes helyiségekben (konyha, fürdőszoba) ha nincs szellőztetési lehetőség, szintén érdemes párátlanító gépet alkalmazni.

Páratartalom a lakásban: alacsony vagy magas?

A téli időszakban mindkettő előfordulhat. A ház vagy lakás szigetelésétől, a fűtés fajtájától és mértékétől, az esetleges ázásoktól (vízvezeték-szivárgás, talajvíz) függően lehet egy lakás túlságosan nedves vagy éppen túl száraz levegőjű. A modern lakossági levegőminőség-javító készülékek között olyanokat is találhatunk, amelyek a levegő minden paraméterén képesek javítani. Párásítani illetve párátlanítani, attól függően melyikre van szükség, továbbá innovatív módszerekkel szűrik a levegőből a port, atkaürüléket, állati szőrt stb..

Miért baj ha nedves, miért baj ha száraz?

A felső légútjaink nagy részét nyálkahártyák fedik, amelyek nagyon érzékenyek a beszívott levegő páratartalmára. Ha túl száraz a levegő, a nyálkahártya kiszárad, érzékennyé válik, felülete könnyen megsérül és nem képes ellátni megfelelően a védekező funkcióját. Ha túl nedves a levegő, akkor a közeg kedvez a kórokozók sokasodásának.

A házipor-allergia okozója a házipor-atka ürüléke, amely mikroszkopikus szemcsék formájában száll a levegőben. A magas páratartalom kedvező életkörülményeket teremt ezeknek a kis állatoknak. A magas páratartalom emellett penészedéshez vezethet, különösen az ún. hideg sarkokban, vagyis olyan helyeken, ahol a szoba hőmérsékletéhez képest hidegebb van, és a levegő páratartalma kicsapódik. A penészgombák spórái szintén a levegőben szállva juthatnak el a nyálkahártyánkra, gyulladást és allergiás tüneteket okozva.

Nem gondolnánk, de a páratartalom alakulása az ember közérzetére is hatással van. Az optimális tartományon kívül rossz közérzet, fáradékonyság, szemproblémák alakulhatnak ki. Ezért érdemes olyan készüléket tartani a háztartásban, amely érzékelői révén képes arra, hogy az egészséges határértéken belül tartsa a páratartalmat.

Hogyan befolyásoljuk a páratartalmat?

Bár a lakás levegőjének minőségét javíthatjuk gyakori szellőztetéssel, és a páratartalom csökkenéséhez hozzájárulhat ha emeljük a belső hőmérsékletet, mégsem ez jelenti az igazi megoldást, mindkét lehetőség költségigényes.

Az optimális páratartalom biztosítása elektromos párásító vagy párátlanító eszközök segítségével oldható meg a leghatékonyabban. Ezek a készülékek mérik a páratartalmat, önműködően ki- és bekapcsolnak, ha szükséges, gyakran levegőszűrő egységgel is rendelkeznek.

Mind a párásításban, mind a páratartalom csökkentésében innovatív, hatékony és biztonságos technológiai megoldásokkal bírnak, működtetésük pedig – az energiatakarékos megoldások miatt – nem drága.