A megfelelő páratartalom kialakítása a lakásban-irodában nem csak élettani szempontból fontos, hanem az épület és bútorok állagmegóvása szempontjából is. Ehhez segítünk most megtalálni a valódi megoldást jelentő páramentesítő gépet.

A párátlanító készülékek szárító kapacitásának figyelembe vétele mellett érdemes végiggondolni, hogy folyamatos vagy alkalmi problémáról van szó. Egészen más képességekkel rendelkező készülékre van szükség, ha folyamatosan észlelhető egy enyhe páraterhelés, mint ha alkalmanként nagy arányú nedvesedésre számítunk. Az sem mindegy, hogy mennyire gyorsan kell tudni eltüntetni a kellemetlenségeket okozó jelenséget. Ezeken felül mindig figyelembe kell venni a „kezelendő” helyiség alapterületét is.

Az innovatív párátlanító készülékek kifejlesztése során több olyan szolgáltatás is elérhetővé vált, amely csak most teremti meg a maga igényét. Gondolunk itt például a ruhaszárító üzemmódra, amely a ruhákból párolgó víz célzott semlegesítésével lehetővé teszi a gyors száradást és a helyiség megkímélését a párterheléstől. A fejlett készülékek nagy részében a ventilátor lamellái mozgathatóak, kívánságunk szerint állíthatjuk be a levegő áramlásának irányát.

Milyen adatokat adhatnak meg egy párátlanító berendezés forgalmazásánál?

Kapacitás: a párátlanító kapacitása a levegőből kivont csapadék mennyisége, adott hőmérséklet és páratartalom mellett, adott idő alatt. Például: 30 C° és 80% páratartalom mellett 13 liter, 24 óra alatt.

Levegőkeringetés: ezeket az adatokat száraz és nedves levegő mellett is megadják, de a számunkra inkább a nedves adat a fontos, hiszen ebből láthatjuk, hogy mennyi idő alatt lesz képes átszűrni a szoba levegőjét.

A párátlanítandó helyiség térfogata: az adat általában a maximális teljesítőképességet tükrözi, így igyekezzünk inkább magasabbat választani, mint a valóság.

Működési tartományok: a relatív páratartalom és a hőmérséklet tekintetében szokták megadni. Nagyon fontos adat, hiszen ha ezeken a tartományokon kívül használjuk a készülékünket, akár a működőképességét kockáztatjuk.

A motor adatai (pl. felvett teljesítmény) a működtetés költségeiről nyújtanak tájékoztatást, a zajszint pedig azt segít eldönteni, hogy milyen használati célú helyiségekbe alkalmas az adott készülék (hálószobába, gyerekszobába alacsony zajszintűt érdemes választani). A víztartály térfogata kényelmi szempontokat befolyásol, ha pedig szükség van a párás levegő elvezetésére, az műszaki előkészítést igényelhet.

Kompressziós (kondenzátoros) párátlanító gépek

A kompressziós gépek működési elve hasonló a hűtőgép működési mechanizmusához. A gép belsejében található hideg alkatrészen, a hőcserélőn a pára lecsapódik, miközben a készülék belsején áthalad a szoba levegője. A keringetést ventilátor végzi, így biztosítva, hogy a térben található összes levegő átáramoljon a készüléken. A párátlanító alkatrész felületének hűtéséről egy hűtőkompresszor gondoskodik. Az átáramló levegő hőmérsékletének jelentős csökkenését úgy előzik meg, hogy a ventilátor által továbbszívott levegő áthalad egy kondenzátoron, amely a hűtőkompresszorból kapott melegtől kap hő-utánpótlást. (Hasonló elven szárítják a levegőt a klímaberendezések is, csak azok – evidens módon – nem gondoskodnak a hőmérséklet csökkenésének megelőzéséről.)

A kompressziós párátlanító gépek szélsőségektől mentes (nem túl hideg, nem túl meleg és nem nagy páraterhelésnek kitett) körülmények között megbízhatóan és hosszú távon, költséghatékonyan alkalmazhatóak.

Adszorbciós párátlanító gépek

A fejlett technológiát alkalmazó, adszorpciós páramentesítők számos olyan problémát képesek kiküszöbölni, amelyek megakadályozzák vagy éppen nehézkessé (kevésbé hatékonnyá) teszik a kompressziós készülékek alkalmazását. Az adszorpciós készülékek óriási előnye – a nagy hatékonyság és az olcsó működés mellett – hogy (nagyon) alacsony hőmérséklet mellett is megbízhatóan alkalmazhatóak. Akár fagypont (egyes típusok akár -20 C°) alatt is képesek dolgozni és nagyon magas (100%-os) páratartalom mellett is hatékonyan szárítják ki a helyiség levegőjét. Érdekesség, hogy a felvett teljesítményük nagyon kevéssé változik a páratartalom emelkedésével, így a nagyon páraterhelt helyiségekben az alkalmazásuk különösen költséghatékony.

Az adszorpció (magyar szóhasználattal páraelnyelés) kiegészítő folyamatok nélkül végzi a levegő nedvességtartalmának csökkentését, vagyis nem kell hozzá hűtőkompresszor és kondenzátor, így a készülék súlya jóval alacsonyabb és a működtetése is olcsóbb. A ventilátor forgó lapátjai kapnak páraelnyelő bevonatot (szilícium-dioxid gél), így képesek a levegő nedvességtartalmának csökkentésére. Az adszorpciós készülékek egyes típusainak víztartálya sincs, hiszen nincs lecsapódási folyamat, ezeknél az eszközöknél a párás levegő kivezetését meg kell oldani.

Az adszorpciós párátlanító készülékek bizonyos típusainál a ventilátor lapátokon a szárítóközegen túl ezüst-ionokat is elhelyeztek, ami biztosítja a levegő fertőtlenítését is. Ez nagyon fontos kiegészítő szolgáltatás, ha meggondoljuk, hogy a párás levegő kiváló közeg a baktériumok és gombák szaporodásához. Tovább javíthatja a levegő minőségét a beépített ionizáló berendezés is.

A rendkívül rugalmas teljesítményű és változatos használati körülményeket elviselő készülékeket előszeretettel használják olyan helyeken, ahol igen magas értékeket kell megóvni a párától (könyvtárak, múzeumok, irattárak) vagy speciális, magas páratermeléssel járó folyamtok zajlanak (szerelőműhelyek, raktárak, laborok, télikertek, föld alatti létesítmények).