Mi mindenre érdemes odafigyelni akkor, amikor körfűrész választás és beszerzés előtt állunk? Melyek azok a tényezők, amik a leginkább számíthatnak annak kapcsán, hogy a munkagép megfelelően kiszolgálja az igényeket?

Ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk kiemelten a bejegyzés keretei között. Nem titkolt szándékunk ebben a formátumban megadni minden segítséget, hogy a választás lehetőleg mentes legyen a kockázatoktól.

Amit legelőször érdemes átgondolni a kérdéssel kapcsolatban

Mindenekelőtt fel kell azt mérni, hogy várhatóan milyen típusú munkákhoz, illetve milyen gyakran és mennyire intenzíven lesz majd használva a frissen beszerzett munkaeszköz. Nem mindegy például, hogy keresztvágás, gérvágás, hosszirányú fűrészelés, illetve összetett vagy ferde vágás van-e kilátásban a jövőre nézve.

Más és más lehet továbbá a beszerzést meghatározó szempontrendszer akkor is, ha mondjuk otthon a műhelybe, vagy éppenséggel profi körülmények közé keres az ember körfűrészt. Minél többször, minél komolyabb munkákhoz várható az eszköz alkalmazása, annál magasabbra kell tenni képletesen szólva a lécet.

A kiszemelt körfűrész gyártója mennyire lehet fontos szempont?

Meglehetősen. Számtalan esetben bizonyosodott be ugyanis, hogy a nem túl nagy hírnévnek örvendő vagy kevésbé ismert márkák és gyártók körfűrészei bemondják az unalmast. Márpedig nem akármilyen problémaforrás az, ha a gép nem a kellő hatékonysággal, vagy egyáltalán nem működik.

Ennek fényében legtöbbször igenis megéri olyan ismert és elismert gyártók nevével fémjelzett munkagépet választani, mint amilyen a HiKoki. Már csak amiatt is, mivel erre a márkára a legritkább esetben sem szoktak panaszkodni a felhasználók.

Ha pedig a beszerzett munkagép hosszabb távon is hibátlanul teszi a dolgát, akkor értelemszerűen megéri akár többet is áldozni magára a beszerzésre. 

Teljesítmény szempontjából mi várható el egy korszerű körfűrész esetében?

A ránk váró munkálatok hatékony kivitelezése érdekében a fűrészlap mérete, vagy éppenséggel a vágási mélység egyaránt lehet olyan paraméter, amit nem árt előzetesen megnézni a szóba jöhető körfűrész verziók esetében.

Természetesen a névleges teljesítményfelvétel is hasonlóan fontos értéknek számít, ami előre sokat árul el azzal kapcsolatban, hogy mit is lehet elvárni a kinézett munkagéptől. Hasonló a helyzet a fordulatszámmal is, ami egyébként az energiafogyasztásról is sokat elárulhat.

Ha pedig a felsoroltakon túl még a munkagép tömege sem extrém, akkor kedvező esélye lehet a viszonylag egyszerű mozgatásnak is. Ez szintén nem elhanyagolható tényező abból a szempontból, hogy semmiképp ne menjen el felesleges energia munka közben.

Milyen technikai paraméterek és megoldások számíthatnak még a körfűrész választásnál?

Nem jelent értelemszerűen hátrányt az, ha a szóba jöhető és kiszemelt körfűrész kapcsán hasítóék is segíti a munkát. Az energiaellátást biztosító kábelnél fontos lehet a több méteres hosszúság, extra mozgásteret adva a munkáknál.

Hogy a munkavégzés tényleg minél inkább flottul menjen, a korszerű körfűrész változatok minőségibb darabjainál beállító, párhuzamvezető, elektromos fék, illetve beépített sínvezető is dolgozik értünk.

Ezek mind-mind olyan szempontok és funkciók, amelyek nagyban hozzájárulhatnak, hogy a lehető legtöbbet tudjuk kihozni a beszerzett körfűrész funkcionalitásából. Nézz körül kínálatunkban és találd meg a legjobb körfűrészt!