A munkavégzés helyszínén a magas páratartalom csökkentése az egyik legfontosabb feladat, amire hatékony megoldást kell találni. Ha ugyanis a légtérnek az optimális értéknél magasabb a páratartalma, az hátráltatja a munkát, és mellette rengeteg kárt is tud okozni. 

A magas páratartalom kedvezőtlenül befolyásolja a felhasznált anyagok száradási folyamatait, de emellett más negatív hatásai is vannak. Ezek ellen úgy tudunk védekezni a leghatékonyabban, ha párátlanító készüléket használunk. 

Milyen párátlanítót érdemes választanunk, és mire érdemes odafigyelni vásárláskor? Milyen negatív hatásai vannak az optimális értéket meghaladó páratartalomnak? A mostani blogbejegyzésünkben erről lesz szó, hogy segítsünk megtalálni a legjobb megoldást a problémára.

Hogyan valósítható meg a magas páratartalom csökkentése?

A legegyszerűbb módja a felesleges pára eltüntetésének az, ha ipari párátlanító gépet használunk a helyszínen. Ezek a készülékek ugyanúgy működnek, mint a hagyományos, háztartásokban alkalmazható változatok. Ugyanakkor van néhány különbség is a felépítésükben, működésükben, hiszen ezek sokkal nagyobb terhelésnek vannak kitéve.

Mindenképp olyan készülékre van ezért szükség, ami bírja a fokozott igénybevételt. Sok esetben ugyanis nemcsak 2-3 órán keresztül kell használni őket, hanem akár egész nap. Sőt, az sem ritka, hogy több napon keresztül egyfolytában szükség van arra, hogy a párátlanító bekapcsolt állapotban legyen.

A munkavégzés gyakran nagy alapterületű csarnokokban, raktárakban, aulákban történik, ami azt jelenti, hogy a készüléknek megfelelő teljesítménnyel kell rendelkezni. Végül, de nem utolsósorban a mobilitásról is ejtenünk kell pár szót. Az ipari párátlanítókra ugyanis rendszerint csak addig van szükség, amíg a munkavégzés az adott helyszínen zajlik. Ebből kifolyólag fontos, hogy mobilis kialakítással rendelkezzen. Így ugyanis magunkkal tudjuk vinni, amikor végeztünk a feladatainkkal. 

Mi alapján érdemes párátlanító készüléket vásárolni?

Először is elengedhetetlen, hogy csak magas minőségű, professzionális kialakítással rendelkező készülékek közül válogass! Elvégre egy ilyen gépet nemcsak pár hónapra vásárolsz, hanem több évre. 

Az olyan paraméterekkel kapcsolatban is érdemes tisztában lenni, mint például a hatásfok, a teljesítmény és a légszűrő kapacitás. Mindemellett pedig az egyéni igényeinket is sorra kell venni, és azok alapján kell kiválasztani a megfelelő gépet.

Az Aeriel AD580 kondenzációs ipari párátlanító például remek választás, ha az a cél, hogy a magas páratartalom csökkentése hatékonyan történjen. Beépített nedvességmérővel és automatikus fagymentesítővel is rendelkezik. Ráadásul alkalmas arra, hogy 24 órán keresztül működtessük, akár több napon keresztül. 

Milyen negatív hatásai vannak a magas páratartalomnak?

A magas páratartalom csökkentése azért nagyon fontos, mert a felesleges pára lecsapódik a falakon, illetve más felületeken. Az anyagok, például festékek, glettanyagok magukba szívják, ezzel megváltoztatva a tulajdonságaikat. A száradási folyamatok is lassabban tudnak végbemenni, ami lassítja vagy akár el is lehetetleníti a munkánkat.


A párátlanító használata a legegyszerűbb megoldás, ha gyorsan és hatékonyan szeretnéd felvenni a harcot a párával. A megfelelő készülék kiválasztása nem nagy ördöngösség, csak egy kis odafigyelést igényel. Nálunk professzionális párátlanító gépek közül tudsz választani, és a minőségi munkaeszközöket, szerszámokat is be tudod szerezni.