Amikor napirendre kerülnek a különböző hegesztési feladatok, akkor a megbízható működésre képes inverteres hegesztők mindig jó szolgálatot tesznek. Ezzel a készülékkel nagyon gyorsan, kényelmesen, ugyanakkor biztonságosan tudjuk elvégezni a munkánkat.

A hegesztés során lényegében egy oldhatatlan kötést hozunk létre két fémből készült anyag között, ami kellőképpen erős és időtálló lesz. A hegesztésre alkalmas gépek azonban többféle kivitelben is készülnek, és eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Az inverteres hegesztők egy újfajta technológiával működnek, aminek köszönhetően még soha nem volt annyira egyszerű a fém elemek hegesztése, mint napjainkban.

Ebben az írásunkban kicsit részletesebben is elmondjuk, hogy mit érdemes róluk tudni. Azzal kezdjük, hogy eláruljuk mit is jelent pontosan az “inverteres” kifejezés a megnevezésük előtagjában. Utána sorra vesszük azt is, hogy milyen előnyei vannak a használatuknak.

Mik azok az inverteres hegesztők?

Az inverteres hegesztő lényegében nem más, mint egy olyan készülék, ami képes rugalmasan változtatni a dinamikus tulajdonságait. Különlegessége az inverteres technológia, aminek köszönhetően egyenirányítja a háromfázisú váltakozó áramot és a hálózatinál sokkal nagyobb frekvenciájú váltakozó árammá generálja. Innen ered maga az elnevezés is, hiszen az inverter tulajdonképpen egy frekvenciaváltó szerkezet. 

A frekvenciaváltás folyamatát több alkatrész is kiegészíti, amiknek köszönhetően létrejön egy egyenfeszültség. Ezzel együtt olyan magas hatásfokú lesz a hegesztő, hogy sokkal hatékonyabban lehet dolgozni vele, mint a hagyományos készülékekkel. Az inverteres változatok még AWI hegesztésre is használhatók.

A DECA MIGA 225XL sorozatszámú készülék mind a négyféle hegesztési módra alkalmas, így nagyon sokoldalúan lehet használni. Kiválóan használható az autószerelő műhelyekben az alkatrészek hegesztésekor, de az egyszerűbb ács- és karbantartási vagy kisipari munkák alkalmával is nagyon hasznos lehet. 

Milyen előnyei vannak a használatának?

Az inverteres hegesztők egyik legnagyobb pozitívuma, hogy sokkal könnyebben lehet ívet fogni velük. A kezdők ugyanúgy tudják használni őket, mint a haladó vagy profi mesteremberek, akik már gyakorlottak a hegesztésben.

A tapasztaltabbak már tudják milyen bosszantó tud lenni, amikor letapad a hegesztő pálcája. Ilyenkor ugyanis az egész addigi munkájuk mehet a kukába. Ez főleg a vékonyabb anyagokkal történő munkavégzés során szokott megtörténni. Az inverteres készülékek azonban olyan vezérlővel vannak ellátva, ami szabályozza az áramot. Ez azt jelenti, hogy a munkád akkor sem veszik kárba, ha véletlenül letapad a pálca.

Még egy fontos pozitívum

Végül, de nem utolsósorban a könnyű szerkezet is az inverteres gépek mellett szól. Mivel a használatukhoz egy kisebb transzformátor is elég, ezért sokkal kisebbek és kevesebbet nyomnak súlyban a hagyományos társaiknál. Ennek köszönhetően könnyen tudod szállítani őket, és a magasban történő hegesztést is egyszerűbben tudod megoldani. 

Bízunk benne, hogy ezek után már számodra is egyértelmű miért érdemes inverteres hegesztőket használnod. Nálunk kizárólag magas minőségű változatokat találsz, amikkel hatékonyan és kényelmesen tudod elvégezni a hegesztéssel kapcsolatos feladataidat. Amellett pedig minden más fontos szerszámgépet és munkaeszközt is megtalálsz, amik nélkülözhetetlenek a biztonságos és eredményes munkavégzéshez.