A támasztólétra minden olyan helyzetben előnyünkre válik, amikor el kell érnünk egy bizonyos magasságot. Számos olyan feladat van ugyanis, amit csak úgy tudunk elvégezni, ha a magasban dolgozunk.

Ilyenkor szükségünk van egy stabil és megbízható munkaeszközre. Egy olyan szerkezetre, amire fel tudunk lépni és a segítségével el tudjuk érni a kívánt magasságot. Amennyiben van rá lehetőség, hogy ezt a szerkezetet neki tudjuk dönteni például a falnak, akkor a támasztólétra ideális választás.

Ebben az írásunkban egy rövid, de átfogó képet kapsz a minőségi támasztólétrákról. Megtudhatod, hogy milyen jellemzői vannak, illetve mikor és hol érdemes használni őket. Végül pedig említünk 1-2 fontos dolgot is, amire érdemes figyelned, amikor a számodra tökéletes létrát keresed.

Mi az a támasztólétra?

A támasztólétra a legegyszerűbb létratípus, aminek csak egy “ága” van. Ez azt jelenti, hogy önmagában nem tudjuk felállítani, mint ahogy a két “ágú” változatait. Kizárólag akkor tudjuk használni, ha neki tudjuk dönteni a falnak vagy más stabil szerkezetnek. 

Kifejezetten ajánlott az alkalmazása szűkös helyeken, ahol nincs lehetőség arra, hogy állólétrát használjunk. Mivel különböző méretben és fokszámmal készül, így számos feladat elvégzéséhez jó szolgálatot tesz. 

Ha egy olyan létrát keresel, amivel elérheted az 5 méteres munkamagasságot, akkor figyelmedbe ajánljuk ezt a nagyszerű Krause Stabilo támasztólétrát. Az anyaga alumínium, aminek köszönhetően rugalmas, ugyanakkor 100%-ban biztonságos és stabil munkavégzést tesz lehetővé. 

Mit érdemes tudni róla?

A támasztólétra bár csak egy “ággal” rendelkezik, nagy teherbírás jellemzi, aminek köszönhetően akár 150 kg-os testsúlyt is elbír. A fokok bordázottak és csúszásmentesek, így stabilan tudunk állni, lépni a fokokon. 

A mindössze pár kilogrammos önsúlyából adódóan egyszerűen szállítható. Ha több helyszínen is dolgozunk, könnyen magunkkal tudjuk vinni anélkül, hogy meg kellene erőltetnünk magunkat. 

Speciális változata a tolólétra, ami két részből áll. Ezt a két részt szét tudjuk csúsztatni egymásból, ha nagyobb munkamagasságot szeretnénk elérni. Amikor pedig alacsonyabb magasságban dolgozunk, akkor a részeket vissza lehet csúsztatni egymásba. A ki- és visszatolást a stabil vezetőprofilok teszik egyszerűvé, kényelmessé.

A támasztólétrát nem csak a ház melletti feladatok, például eresztisztítás elvégzéséhez tudjuk használni. Építkezések és felújítási munkák alkalmával is nagyon hasznos eszköz. Mindkét esetben biztonságos és hatékony munkavégzést tesz lehetővé a megfelelő magasságban. 

Mire kell figyelni létraválasztáskor?

A létra alapvető funkciója, hogy biztonságos munkavégzést tegyen lehetővé a talajszint feletti magasságokban. Emiatt nagyon fontos, hogy kizárólag megbízható gyártó cég termékei közül válassz. 

A megfelelő létra kiválasztásához fel kell mérned, hogy mekkora álló- és munkamagasságot kell elérned munkavégzés közben. Továbbá az is egy lényeges kérdés, hogy milyen anyagból készül és mekkora testsúlyt kell elbírnia?

A támasztólétra sok helyen és helyzetben a segítségedre tud lenni, amikor hatékonyan és biztonságosan szeretnél dolgozni a talaj feletti magasságokban. Ha ezt a pár dolgot szem előtt tartod, akkor nem okozhat gondot számodra a megfelelő változat kiválasztása. Nálunk sokféle professzionális létra közül tudsz válogatni, illetve minden fontos munkaeszközt és szerszámgépet be tudsz szerezni.